150 jaar Solvay - bedrijfsgeschiedenis

04 december 2013
150 jaar Solvay - bedrijfsgeschiedenis

Op de beroemdste berg ter wereld, de Matterhorn in Zwitserland, staat op 4003 meter een heel klein hutje: de Solvayhut. Sinds 1915 kunnen bergbeklimmers in nood daar terecht. De Belgische ondernemer Ernest Solvay, grondlegger van chemieconcern Solvay, was de initiatiefnemer van de bouw van deze schuilplek. Het bedrijf dat hij oprichtte in 1863 bestaat 150 jaar in 2013.

Solvay pakt het jubileumjaar aan om zowel de eigen bedrijfsgeschiedenis als zijn illustere oprichter goed in het zonnetje te zetten. Op de jubileumwebsite 150.solvay.com is veel en vooral ook mooie documentatie te vinden over de bedrijfshistorie van de Belgische multinational. 

MENSELIJKE VOORUITGANG

Oprichter Ernest Solvay was een veelzijdig mens. Behalve bergliefhebber, was hij ook een groot pleitbezorger van de natuurkunde. Solvay was ervan overtuigd dat natuur- en scheikunde “de menselijke vooruitgang” zouden bevorderen.

ALBERT EINSTEIN

Ieder jaar organiseerde hij daartoe een conferentie om de grote geesten van zijn tijd te laten spreken over de laatste stand van zaken in de natuurwetenschappen. Alle grote natuur- en scheikundigen uit zijn tijd schoven aan: Albert Einstein, Max Planck, Niels Bohr, Marie Curie en Hendrik Lorentz waren onder de aanwezigen op de allereerste “Solvayraad voor Fysica” in 1911.

BEDRIJFSIDENTITEIT

PastFuture ziet dit soort bedrijven graag: de bedrijfsgeschiedenis zit verweven in de identiteit van de onderneming. 112 jaar na de beroemde Solvayraad bekommert het bedrijf zich namelijk nog steeds om de toekomst van de wetenschap. Jaarlijks reikt Solvay de "Chemistry for the Future Solvay Prize" uit, een prijs ten bedrage van 300.000 euro om onderzoekers te stimuleren die bouwen aan de chemie van morgen om daarmee, inderdaad, “de menselijke vooruitgang te bevorderen”. De cirkel is, nog steeds, rond.

GESCHIEDENIS IS GEKLETS

“History is more or less bunk (geklets, PvG). It's tradition. We don't want tradition”, is een beroemd citaat van rasondernemer Henry Ford. Maar sommige geschiedenis is geen ballast, maar pure identiteit. Dat zou in dit geval zelfs Ford hebben onderschreven, vermoed ik.

Pieter van Gent

Is uw bedrijfshistorie geklets of juist goud waard? Neem contact met ons op. Met de Storyscan analyseren wij uw bedrijfsverhaal- en historie op de kracht voor uw merk.

 

ALBERT EINSTEIN

© 2025 PastFuture