Oranje-Nassau & Breda
Breda de bakermat van ons koningshuis? Dat is bij weinig mensen bekend. Bij Oranjesteden wordt gauw gedacht aan Delft, Den Haag en Apeldoorn. Maar de wortels van de Nassaus steken diep in Brabantse grond. De gemeente Breda wil dit gegeven beter uitlichten en vroeg PastFuture het verhaal te schrijven over het begin van de Nassaus in Nederland.
De rijke vrouwe van Breda
En wat voor een verhaal. Het begint allemaal met een huwelijk. Of het romantisch was, weten we niet. Uitgekiend was het huwelijk in ieder geval wel. Het rijke meisje Johanna van Polanen, vrouwe van Breda, trouwde in 1403 met Engelbrecht van Nassau, een graaf van oude, maar niet al te rijke Duitse adel. Hij verruilde Münster voor Breda en streek neer in het Kasteel van Breda.
Koningen en keizers
Vanaf dat moment bouwt Breda een innige, misschien soms ook wat dure band met de Nassaus op. De Onze Lieve Vrouwe kerk (de Grote Kerk) krijgt upgrades en verandert in een laatgotisch kunstwerk, inclusief de eerste en oudste grafkelder van de Nassaus in de Nederlanden. Het Kasteel wordt uitgebreid. Breda wordt opgestoten in de vaart der volkeren. Prinsen, koningen en keizers bezoeken de stad, op uitnodiging van de Nassaus, die hen op Bourgondische, uitbundige wijze onthalen.
Parel van het Zuiden
Het verhaal van de Nassaus in Breda is te uitgebreid om hier op te sommen. Het biedt honderden aanknopingspunten voor de stad om het verhaal te vertellen, mensen te raken en te betrekken bij de Parel van het Zuiden.