Royal Roots - Nassau & Breda
Als je in Breda naar prinsen vraagt, dreunen veel Bredanaars moeiteloos de namen op van Arie, Daan of Petrus op. Carnavalsprinsen, inderdaad. Minder inwoners, laat staan mensen van buiten de stad, weten dat Breda twee echte prinsen als inwoners telde: René van Chalon, en niemand minder dan dé Willem van Oranje. De gemeente Breda vroeg PastFuture het verhaal over die Bredase Nassaus kort en aantrekkelijk te onderzoeken en op te schrijven, zodat iedereen die iets met de Nassaus wil uit de voeten kan met het soms vrij ingewikkelde verhaal.
Over de Bredase Nassaus is veel informatie te vinden, maar die blinkt niet altijd uit in context en grote lijnen. Vaak wordt het leven van een persoon uitgediept in boeken, artikelen of podcasts met aandacht voor een persoon, een politieke situatie, hofintriges en oorlogen. Het Bredase verhaal moet je er dan als het ware uitvissen. Dat is een kwestie van veel tijd. PastFuture ging de uitdaging aan en schreef een document van zestien bladzijden waaruit makers, ambtenaren, musea, ondernemers en burgers uit kunnen putten.
Breda als beginpunt van "Nederland"
In de hoofden van veel Nederlanders begint de geschiedenis van Nederland met Willem van Oranje, in Delft, iets met een politieke moord, gedoe over de kerk, calvinisme en natuurlijk de Spaanse koning. Maar wat eraan vooraf ging, de Bourgondische tijd, is misschien nog wel veel belangrijker. Die Willem van Oranje kwam uit Duitsland, maar we zouden er weinig van hebben gehoord als hij geen oom in Breda had gehad. Met toeval had dat trouwens niets te maken.
Testament op het veld
Die oom heette René van Chalon, afstammeling uit het geslacht van de Nassaus die rond 1400 in Breda neerstreken. Vlak voor zijn dood schreef René zijn testament waarin hij Breda en het door Frankrijk omsloten prinsdom Orange aan zijn neef Willem naliet. Een leuke verrassing voor Willem, en een uitkomst van de geslepen familiepolitiek waar de Nassaus al eeuwen patent op hadden. Bezit van de Nassaus werd tussen de verschillende staken in de familie verdeeld, waardoor de machtspositie bij het uitblijven van erfgenamen - zoals in het geval van René - niet werd verzwakt. De familie van de vrouw van René, de hoogadellijke Anna van Lotharingen, was razend toen bekend werd dat het prinsdom naar de Duitse tak ging.
Erfgoedverhaal
The rest is history, zoals Engelstaligen het mooi zeggen. Geïnteresseerden kunnen het verhaal in pdf opvragen door hier een verzoekje te doen. Het verhaal is een mooi voorbeeld van hoe een stedelijke erfgoedsector behoefte heeft aan een beknopt en toch wetenschappelijk onderbouwd verhaal. Zodat een ingewikkelde geschiedenis toegankelijk wordt voor niet-historici die hun eigen ding ermee willen doen: horeca-ondernemers, podcastmakers, reclamebureaus, etc.
PastFuture legde de basis door goed en breed onderzoek én het aantrekkelijk en helder beschrijven van de geschiedenis.