Nemag familie Grootveld bedrijfsgeschiedenis Balkenende

"In het verleden heeft Nemag lessen geleerd die nu aan de basis van onze innovaties staan."

Foto: Danja Vermeulen / Lush Events 

100 jaar Nemag

De bedrijfsgeschiedenis van Nemag laat zich alleen in uitersten beschrijven: op deze fabriek worden de grootste, snelste, zwaarste, efficiëntste grijpers ter wereld gebouwd. Gewoon in Zierikzee. Het verhaal van Nemag is Hollands glorie ten top: een kleine smederij die uitgroeit tot 's werelds beste grijperfabriek.

 

Nemag vierde in 2024 het 100-jarige bestaan. PastFuture kreeg de vraag om de bedrijfsgeschiedenis van Nemag te onderzoeken en op aantrekkelijke wijze te beschrijven. Iets later kwam daar ook de vraag bij om heden en toekomst van het bedrijf te beschrijven. Dit allemaal in samenwerking met Duits/Nederlandse ontwerper Dorothee Pape, waarmee ik ook voor VORM werkte. Het concept wat zij had voorgelegd aan Nemag was veelbelovend. Ik deed graag mee.

"De samenwerking met PastFuture en Pieter van Gent in het bijzonder hebben we als zeer prettig ervaren. Het is gewoon heel leuk om met mensen samen te werken die expert zijn in hun vakgebied en er plezier in hebben om gedegen werk af te leveren. We zijn bijzonder trots op het eindresultaat. Het geheel leest makkelijk weg en dat is wat we precies voor ogen hadden. Begin zo vroeg mogelijk want het kost veel tijd en moeite! Maar als ik dan het eindresultaat zie dan is alle tijd en moeite het dubbel en dwars waard geweest!"

Reint Grootveld, aandeelhouder Nemag B.V. (3e generatie familie)

Van Rotterdam naar Zeeland

Voor het onderzoek naar Nemag schakelde ik extra mankracht in, namelijk historicus Yorn Gieling. Samen gingen we door het vrij grote bedrijfsarchief. Opvallend was de enorme hoeveelheid beeldmateriaal. In de maakindustrie treffen we dat zeker niet altijd aan. Tot onze verbazing was de bedrijfsgeschiedenis van Nemag ontzettend Rotterdams. Midden in het oude Katendrecht begon Nemag als smederij, pikte daar ergens opdrachten voor grijpers op, en werd groot met de Rotterdamse haven, toen die na de Tweede Wereldoorlog sneller dan kool begon te groeien. 

Helemaal Rotterdams werd het toen Nemag besloot naar Zierikzee te verhuizen. Toen de gemeente Rotterdam besloot Katendrecht te gaan saneren, moest Nemag wijken van zijn stekkie. Tweede generatie Rob Grootveld was echter niet van plan grond onder erfpacht te kopen (gebruikelijk in Rotterdam). Rob wilde grond in eigendom hebben. Ze kwamen er niet uit. Het oog viel op Zierikzee, waar een fabriekspand vrij kwam. En zo werd Nemag een Zeeuws bedrijf. 

Uniek jubileumboek

Samen met Dorothee Pape hebben we het concept uitgewerkt naar wat het boek nu is: een vuistdik monument van een boek waarin zowel verleden als heden een prominente plek hebben gekregen. Dorothee bedacht een vernuftige bindwijze waardoor het boek niet lineair of chronologisch is opgebouwd. Traditioneel gaat het verleden vooraf aan het heden. Verleden en heden krijgen evenveel gewicht en als je geen zin hebt in geschiedenis - dat komt blijkbaar voor - dan laat de lezer dat deel lekker aan de achterkant.

 

Bekijk ook