30 jaar ASML
Bedrijfsgeschiedenis op de vierkante nanometer: welkom in de wereld van ASML. In 2014 bestond het bedrijf 30 jaar. PastFuture werd gevraagd om dertig filmportretten van medewerkers te produceren. Daarnaast maakten we ook een kookboek met recepten van medewerkers over de hele wereld. Twee heel verschillende producten, maar met bedrijfsgeschiedenis als gemene deler.
Dat ASML koos voor PastFuture betekende een waanzinnige start voor ons bedrijf. Ik en mijn toenmalige compagnon Inne van Ussel hadden PastFuture amper een jaar ervoor opgericht. Gelukkig hadden we bij onze vroegere gezamenlijke werkgever voldoende ervaring met grote projecten opgedaan, om niet meteen steil achterover te slaan bij de omvang van ASML.
Filmopname in San Diego Zoo voor een van de 30 Our Stories-filmpjes.

Spread uit het kookboek: Braziliaanse taart van Carolina Velano voor haar collega's.
Beursgenoteerd bedrijf
Ook toen al telde het bedrijf 15.000 medewerkers over de hele wereld, 500+ PhD's, 90 nationaliteiten en de EUV-machine was richting de markt aan het gaan. Inmiddels is het bedrijf er bepaald niet kleiner of minder succesvol op geworden. De EUV-machine is een grote hit gebleken, terwijl tijdens het interview wat wij opnamen, nog onzekerheid bestond of het zou gaan lukken met die tindruppel en het UV-licht.

Spread uit kookboek: Kay Chiu, executive assistant bij ASML Taiwan, deelde haar recept voor Taiwanese gehaktballen. We aten die in de taoïstische tempel van Hsinchu waar ASML een vestiging heeft.
De hele wereld over voor ASML
Voor PastFuture betekende het een intensieve samenwerking met fotografen, filmers, culinair journalisten én talloze medewerkers van ASML over de hele wereld. Voor de recepten en de Our Stories-interviews vlogen we naar de Verenigde Staten (west- en oostkust plus Phoenix), Singapore, Taiwan, Shanghai en Xian. Onder grote tijdsdruk namen we interviews op, beluisterden we de persoonlijke verhalen die mensen bij de recepten hadden, en probeerden we vooral niet overwhelmed te raken van de culturele en culinaire indrukken. Het pakte allemaal zeer goed uit, dankzij de strakke planningskills van mijn toenmalige vennoot Inne van Ussel.
Jared Stangl ontving ons in zijn huis. We fotografeerden terwijl hij met zijn collega's van ASML huisgemaakte pizza's maakten.
Gordon Moore en zijn wet
Als toetje stond een interview met Intel-oprichter Gordon Moore op de planning. Vanwege de geboorte van mijn oudste zoon moest dit interview door een medewerker van ASML worden gedaan. Wel verzorgde goede vriend Ilya van Marle, ingeschakeld door PastFuture, het opnemen van de inmiddels overleden industry legend in zijn huis op Hawaii. Moore's naam zal voor altijd verbonden zijn aan zijn niet al te exacte wet Moore's Law, een voorspelling over de toename van het aantal halfgeleiders op een chip. PastFuture verzorgde de montage en illustratie van de film, inmiddels duizenden keren bekeken op YouTube